Kritische vragen van Fractie Partij voor de Dieren in Water­schap Limburg


Water­schap wil fraude met GLB-subsidie door boeren stimu­leren

31 oktober 2023

Het Algemeen Bestuur van Waterschap Limburg heeft in januari 2023 een motie aangenomen waarin voorgesteld werd om gronden van het waterschap beschikbaar te stellen aan boeren voor het verkrijgen van meer Europese GLB-subsidie dan waarop ze eigenlijk recht hebben. De fractie van de PvdD heeft hierover schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van onderzoek door "Follow the Money" naar deze vorm van subsidiefraude. De Unie van Waterschappen is een onderzoek gestart naar de wenselijkheid van deze vorm van 'samenwerking'.

De PvdD stelt nu de volgende aanvullende vragen:

1. Waarom heeft Waterschap Limburg geen gehoor gegeven aan het verzoek van de minister om haar gronden te registreren als eigendom van het Waterschap en is het DB van plan dit alsnog te doen ? Zo ja, wanneer?

2. Wanneer wordt de uitkomst van de verkenning door de Unie van Waterschappen concreet verwacht?

3. Is het DB ermee eens dat gezien de boven benoemde bezwaren de motie 'Nieuwe GLB en kansen voor Waterschap Limburg' voorlopig niet uitgevoerd dient te worden en derhalve voorlopig ook geen Waterschap gronden aan boeren ter beschikking gesteld zullen worden als landschapselementen voor GLB-subsidie?

Gerelateerd nieuws

Fractie PvdD in Waterschap Limburg heeft vragen gesteld over het beverbeleid.

Regelmatig worden beverdammen in kleine beken in Limburg verwijderd op verzoek van het Waterschap omdat de stroming in de bee...

Lees verder